Výroční slavnostní setkání generálních partnerů a členů ČMOK
08. listopad 2019

V pátek 8. listopadu se uskutečnilo výroční slavnostní setkání generálních partnerů a členů ČMOK.

Setkání se konalo pod záštitou J. E. dr. Miklóse Borose, velvyslance Maďarska v ČR.

Čestným hostem akce byl Doc. Ing. Karel Havlíček, Ph.D., MBA, místopředseda vlády a ministr průmyslu a obchodu.

Slavnostní setkání při příležitosti 20. ročníku budapešťských Dní Komory
05. listopad 2019

V úterý 5. listopadu byl v obchodním centru Bálna v Budapešti slavnostně zahájen 20. ročník Dní Komory („Kamarai Napok“).  Bohatý program otevřel úvodním proslovem prezident Budapešťské obchodní a průmyslové komory Elek Nagy, který shrnul dvacetiletou tradici působení Komory v hlavním městě Budapešti a regionu. Ve svém příspěvku stručně zhodnotil aktuální podnikatelské prostředí Střední Evropy, přičemž zdůraznil význam konkurenceschopnosti, jako důležitý faktor ovlivňující malé a střední podniky. Podle jeho názoru je klíčovou prioritou soustředit se na zvyšování produktivity a efektivity, pokud se chceme přiblížit úrovni rozhodujících hospodářství v Evropě. Řešení vidí ve zrychlování digitalizace, která dokáže i menším podnikům zjednodušit přístup na významný trh visegrádské čtyřky (se svým počtem obyvatelů až 64 milionů).

Na zahajovacím ceremoniálu byli vedle regionálních podnikatelů přítomni také reprezentanti Obchodní a průmyslové komory hlavního města a kraje Pešť, dále také zástupci pražské Česko-Maďarské Obchodní Komory, brněnské, bratislavské, nitranské, košické, varšavské a katovické obchodní komory. Přítomni byli dále členové diplomatických misí dotčených zemí, státní tajemník Ministerstva lidských zdrojů a také zástupci ze strany Ministerstva zahraničí a zahraničního obchodu Maďarska.

Foto: http://bkik.hu

Speed business meeting
26. září 2019

Dne 26.9.2019 se uskutečnila jedinečná akce svého druhu pod názvem Speed Business Meeting. Zástupci 64 zúčastněných společností se setkali během deseti desetiminutových schůzek typu one-to-one. Celkem jich proběhlo víc než 300. Celou akci zaštítily 4 obchodní komory sdružující společnosti z různých oborů a zemí.

Překrásné prostředí Boutique Hotelu JALTA poskytlo vynikající zázemí pro jednání na vysoce profesionální úrovni. Zástupci jednotlivých komor osobně podpořili snahu navázat nové kontakty.

Poděkování patří zejména Petru Žwakovi vedoucímu oddělení a event manažerovi, který měl hlavní slovo při organizaci akce a Bernardu Bauerovi, výkonnému členovi představenstva oběma z Česko-německé obchodní a průmyslové komory. Za Obchodní komoru Švýcarsko – Česká republika se aktivně angažovala Barbara John, business project manager. Speciální poděkování patří Marianně Dávidházy, prezidentce Česko-maďarské obchodní komory za spontánní moderování celé akce.

Foto: Archiv ČNOPK/Jaromír Zubák.

Kontraktační prezentace a degustace vín
26. září 2019

Ve čtvrtek 26. září 2019 od 17 hodin na Velvyslanectví Maďarska v Praze, Pod Hradbami 17, Praha 6 – Střešovice za podpory Jeho excelence Dr.Miklóse Borose, velvyslance Maďarské republiky, proběhla prezentace vín vinařství Csányi.

Slavné dny Rakouska-Uherska již sice pominuly, ale současnost nám začíná nabízet mnohdy skryté poklady, odkazující právě na toto období – a to zejména v gastronomii. Kde si náš trh lehce podmanila vína rakouská, nyní dozrává čas pro vína druhého hegemona doby minulé – pro Maďarsko.

Maďarská vína jsou již několik let na zahraničních trzích velmi ceněna, ale na ten náš zatím jen nesměle nakukují. Konečně nastal čas na výjimečné spojení firem Delpra (odborník na dovoz nejen maďarských lahůdek) a jednoho z předních maďarských vinařství Csányi Pincészet.

Vinařství Csányi
Historie tohoto vinařství začala již v roce 1881, kdy bylo založeno jedním z nejslavnějších pěstitelů révy, panem Zsigmondem Teleki. Tomu v současnosti vděčíme za mnoho odolných kořenových podnoží, jež dodnes používáme. Zsigmond Teleki si pro své vinařství vybral maďarskou oblast Villány, nacházející se na jihu země, která má pro vinařství dokonalé podmínky: teplé klima zaručuje ideální dozrávání, a nižší, ale dostačující úhrn srážek pak dostatek vláhy při minimálním riziku nejrůznějších chorob. Výsledkem tak jsou perfektně zralé a zdravé hrozny, ideální pro vznik skvělých a velkých vín, která mohou být směle srovnávána s těmi ze slavného francouzského Bordeaux, ležícího na stejné rovnoběžce.

Vinařství vždy produkovalo vynikající vína, která plnohodnotně reprezentovala maďarská vinařství a zvyšovala jejich renomé. Během let neztratilo vinařství nic ze svého lesku – spíše naopak! Díky velké oblibě celé jejich produkce se rozrůstalo až do současné velikosti, kdy vlastní okolo 370 hektarů vinic včetně velmi prestižních vinic Ördögárok, Csillagvölgy, Jammertal a Kopar. Vína z těchto poloh jsou podmanivá, přívětivá a velmi dobře si rozumí s každým milovníkem vína. I díky své lokaci se specializují především na plná, mohutná a strukturovaná červená vína z odrůd, jež jsou pro oblast Villány typické. Zejména se jedná o Cabernet Franc, Kékfrankos (Frankovka), Cabernet Sauvignon, Merlot, ale v produkci najdeme i zajímavá bílá vína z odrůd Hárslevelű (Lipovina) a Olaszrizling (Ryzlink vlašský).

Změny s příchodem tisíciletí
Příchodem 21. století změnilo vinařství majitele, a v roce 2002 se přejmenovalo na Csányi Pincészet (Csányho vinařství). Přestože s novým majitelem přišly do vinařství nejmodernější technologie a postupy, a to včetně nové budovy, zůstává ve svých základních principech stále velmi tradiční a ctí svou bohatou historii a slavný původ. Důkazem může být i to, že ta nejlepší vína jsou každoročně uváděna na trh pod jménem Chateau Teleki na počest zakladatele a rodiny, jež toto vinařství století vedla.

„Jsem rád, že se toto slavné vinařství konečně objeví i na našem trhu. Jeho vína jsou krásnou ukázkou toho, že se Maďarsko řadí mezi světové vinařské velmoci a byla by škoda tato vína nadále přehlížet. Navíc díky široké nabídce a stabilní a vysoké kvalitě všech vín může oslovit široké spektrum zákazníků,“ říká Jakub Přibyl, someliér.

*****

Ředitel společnosti Delpra, pan Ivan Groll, ke spojení firem DELPRA a Csányi Pincészet dodává: „Jsem velmi rád za rozšíření dosavadní spolupráce s koncernem Bonafarm, ke kterému vinařství náleží, stejně tak jako známý uherský salám PICK, který Delpra zastupuje na českém trhu již od roku 1991. Kromě salámu Pick dováží Delpra celou řadu vysoce jakostních uzenin z celé Evropy, a tak je doplnění portfolia o kvalitní vína firmy Csányi logickým krokem, který jistě osloví spoustu našich dosavadních i budoucích fanoušků a milovníků gastronomie.“

Setkání českých a maďarských partnerských měst a obcí
5. září 2019

Úspěšné setkání českých a maďarských partnerských měst a obcí se konalo dne 05.09.2019 v prostorách českého zastupitelského úřadu v Budapešti, v Maďarsku.

Toto setkání se uskutečnilo pod záštitou Velvyslanectví České republiky v Budapešti, Velvyslanectví Maďarska v Praze, CzechTradu a Zlínského kraje.

V rámci programu se uskutečnila osobní setkání zástupců měst a obcí z České republiky a Maďarska. Posilnili se vzájemné vztahy a navázali se nové partnerské spolupráce. Dále proběhli pracovní semináře a odpolední program zakončila prezentace Zlínského kraje jako perspektivní turistické destinace. Letošní setkání tak úspěšně navázalo stejnou akci pořádanou již v minulém roce.

Výstava Herendského porcelánu
4. září 2019 až 30. září 2019

Ve dnech 4. až 30. září 2019 se uskutečnila výstava porcelánu Herend v Praze, kterou pořádal Maďarský institut v Praze ve spolupráci s Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt.. Výstavu podpořilo maďarské velvyslanectví.

Vytvářet hodnoty prostřednictvím manufakturní výroby je výsadou. Tvorba luxusních předmětů, ozdob a prostírání přepychových domovů je výjimečným uměním. Výroba porcelánu v Herendu, dnes již v největší porcelánové manufaktuře na světě, probíhá od prvních okamžiků jeho zrození až po malování ručně. V Manufaktuře, která je Hungarikem, součástí Maďarského Dědictví a také Evropského kulturního dědictví!

Tradicionální společnost pečuje o své tradice, uchovává svoji minulost a dennodenně vyrábí elegantní, úžasný, dech beroucí porcelán. Je to kouzlo, pradávné tajemství, které vlastní. Mezi znalýma rukama mistrů se surovina z kaolinu, živce a křemene přeměňuje v talíře, šálky, vázy a různé figurky. Během pálení získává pevnost, posléze malíři porcelánu halí předměty pomocí jemných štětců a per do důstojně zdobeného hávu. Nespočet tvarů, spousta metod zdobení, návrháři a neustálý vývoj, to vše je potřeba k tomu, aby Manufaktura založená v 19. století byla i dnes uznávána. Můžeme směle prohlásit: Herendský porcelán je uznáván jako součást Maďarského Dědictví.

Porcelán jako materiál je věčný, krása je často pomíjivá. Krásu vypálíme do porcelánu, abychom vytvořili něco trvalého. A milovníci porcelánu si mohou krásu této výstavy a věčnou vzpomínku na ni uchovat ve své duši.

Kdykoliv, v jakékoliv době a v jakémkoliv stylu si každý může najít jemu vyhovující Herendský porcelán. Vždyť vývoj herendských produktů je zcela unikátní, ročně spatří světlo světa na 350-400 nových produktů Herendi. Tradice a inovace! Tato výstava se zaměřuje především na tuto myšlenku. Nejdůstojněji to lze znázornit na příkladu vývoje jedné z našich nejstarších vzorů – vzoru Viktorie -, která je páteřním pilířem této výstavy. Tolik barevných variací a desetiletí přizpůsobení se aktuálním trendům. Expozice představí také mnoho takových mistrovských děl, která jsou díky svým rozměrům, zpracování nebo jiným parametrům považována za bravurní kousky. Jsou jimi zpravidla, v limitovaném počtu vyráběné, exkluzivní kousky, které důstojně reprezentují výjimečné znalosti akropole manufakturní výroby porcelánu! Herend! V nesčetných podobách vychvalující práci rukou herendských mistrů.

Festival ambasád FOOD&CULTURE
8. červen 2019

Dne 08.06.2019 se uskutečnil Festival ambasád FOOD&CULTURE.

Partnerům akce vinařství BOCK a společnosti Husí Játra děkujeme za výjimčenou a úspěšnou prezentaci.

Around the World with 10 Chambers
30. květen 2019

Česko-maďarská obchodní komora se poprvé zúčastnila významného společného setkání zahraničních obchodních komor v ČR “Around the World with 10 Chambers” dne 30. května 2019 v restauraci Žofín Garden.

Účastníci této akce měli možnost ochutnat speciality z celého světa.

Za vynikajíci prezentaci děkujeme našim partnerům: vinařství BOCK, společnosti Husí Játra a společnosti DELPRA.

Wine Prague a Workshop maďarských vín
28. - 30. květen 2019

28. května 2019 bylo výstaviště PVA EXPO PRAHA svědkem degustačního workshopu maďarských vín. Účastnici měli možnost degustovat různá maďarská vína od různých vinařů.

V návaznosti na workshop je ČMOK připravena všem zájemcům o obchod s vínem zprostředkovat obchodní schůzky a jednání, poskytnout konzultační a další poradenskou činnost. Máme informace o právních a daňových podmínkách podnikání v obou zemích, a také nabízíme potřebný servis při podnikatelských misích, včetně tlumočení.

Obchodní mise: Česko – maďarské obchodní fórum
22.-23. květen 2019

Pod záštitou Krajské obchodní a průmyslové komory z župy Hajdú-Bihar a za účasti Česko-maďarské obchodné komory se uskutečnilo v Maďarsku v Debrecenu dne 23. května 2019 Česko-Maďarské Obchodní Fórum.

Vrcholem Obchodního Fóra byl podpis dohody o spolupráci mezi ČMOK a Krajskou obchodní a průmyslovou komorou z župy Hajdú-Bihar.

Maďarský ples v Praze
2. březen 2019

Náš partner, Svaz Maďarů žijících v českých zemích z.s., Pobočný spolek Praha uspořádal  28. maďarský ples v Praze, který se uskutečnil v sobotu 2. března od 19. hodin v reprezentačních prostorách Autoklubu ČR. Záštitu nad tímto plesem převzalo Maďarské velvyslanectví v Praze. Hlavní hvězdou večera byl operní pěvec Kázmér Sárkány.

Tento ples se stal nezapomenutelnou událostí pro všechny zúčastněné.  Věříme, že i v roce 2020 bude tato tradice nadále pokračovat a ČMOK poskytne znovu podporu k úspěšné organizaci této akce.  Srdečně zveme  členy i nečleny  ČMOK na 29. maďarský ples v Praze.

Konference SPOTŘEBITEL 4.0
19. únor 2019

Náš partner, Italsko-česká obchodní a průmyslová komora spolu s Hospodářskou komorou České republiky v úterý 19.2.2019 pořádala konferenci s názvem SPOTŘEBITEL 4.0 – Globální trendy v retailu. Konference se konala v Praze, v budově Florentinum. Členové Česko-maďarské obchodní komory se mohli konferenci zúčastnit za zvýhodněnou cenu.  Předseda Italsko-české obchodní a průmyslové komory, Gianfranca Pinciroli a prezident Hospodářské komory ČR, Vladimír Dlouhý podepsali memorandum o spolupráci mezi oběma komorami.

spotrebitel pozvanka

ČMOK na veletrhu Go/Regiontour v Brně
17-20. leden 2019

Ve dnech od 17. do 20. ledna 2019. se konal v Brně již 28. ročník největšího moravského veletrhu cestovního ruchu GoRegiontour. Cestovní ruch je velmi důležitou oblastí česko-maďarských obchodních relací a ČMOK ho pokládá za prioritou. Na veletrhu prezidentka komory Marianna Dávidházy jednala o možnostech spolupráce mezi jinými i s ministryní pro místní rozvoj Klárou Dostálovou. Zástupci maďarských hotelů, vinařů i prodejci tradičních Maďarských pochoutek u návštěvníků veletrhu měli velký úspěch.